2016. március 1., kedd

Középkor


Az ünneplés, az étel élvezete nagyon fontos volt a középkorban. A kenyér volt az alapvető élelem, mely készülhetett árpából, rozsból és búzából.  A tehetősebb emberek vastag szelet barna kenyereket használtak tál gyanánt, hogy felitassák az ételek levét. 
A kastély számára  a liszt az uralkodó saját malmában készült, a saját molnárja által. A molnárok különböző fajta lisztet készítettek, a jó, finomra őrölt fehér lisztből a király  vagy uralkodó számára készítettek kenyeret, míg a barna kenyér a szolgáké volt. 
A kenyér mellett a tehetősebbek különféle madarakat is gyakran fogyasztottak, mint például csirkét, libát és kacsát, melyek saját, háztáji tartásban nevelkedtek. Különleges alkalmakkor hattyút és pávát is fogyasztottak. A marha és a szarvas ugyanolyan kedvelt étel volt, mint a disznó. 
A középkori emberek a halat és a friss húsokat külön nem sózták meg, mivel a húst nagy fa dézsákban sózták. Így nem igényelt külön sózást, illetve tovább eltartható volt. 

A só ekkoriban drága volt, de nagy mennyiséget vásároltak mindennap. A legtöbb ember saját kezével és késével evett, a villát a középkor végéhez közeledve vezették be. 
1100 előtt a méz volt az egyetlen módja az étel édesítésének.A középkori édességek elkészítésekor a legfontosabb szerepet a méz, a gyömbér, különböző gyümölcsök, bor és változatos fűszerek játszották. A fűszereket ebben a korszakban elsősorban csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak, mivelhogy nagyon drágák voltak, mert a Távol Keletről érkeztek.
Az ókorhoz képest, ebben a korban már többet használtak tojásokat, tejtermékeket, melyekből ízletes krémes sodót készítettek "süteményeikre". Mézzel és extra fűszerekkel tették még édesebbé és ízletesebbé. Gyakran a tejet mandulatejjel helyettesítették, hogy még gazdagabb ízélményt érhessenek el. 
Meglepő a fenyőmag jelenléte az édességekben. Ezt az ízletes, édes hozzávalót kombinálták pirított kenyérrel, mézzel és fűszerekkel. Emellett igen kedvelt volt a datolya és a körte is, melyek szintén gyakori szereplői voltak a különböző édességeknek. 
A datolya kiváló édesség lehet barnára pirított kenyérmorzsával, fehér borral, barna cukorral, fahéjjal, gyömbérrel és tojássárgájával. 
A körte szintén nagyon népszerű volt, főleg vörös borban megfőzve és akár más gyümölcsökkel kombinálva. Ehhez még tennünk kell egy kis gyömbért és fahéjat, így meg is kaphatjuk a középkori ünnepek és ünnepi vacsorák egyik legnépszerűbb ételét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése